Op vrijdag 7 februari 2014 was de eerste dag van de tweedaagse SCRUM cursus. In samenwerking met ProjectTeamWork geef ik deze cursus voor 13 cursisten samen met Eveline van der Staal (ProjectTeamWork). In het prachtige pand aan het Fok in Heerenveen starten we om 9 uur met de een uitleg over Agile.

CursusScrumProjectTeamWork_2
De cursisten zijn niet zozeer op zoek naar SCRUM voor softwareontwikkeltrajecten, maar meer om het in te zetten in niet IT-projecten. We discussiëren in groepjes hoe de Agile principes en het SCRUM raamwerk zou passen in de eigen omgeving. Toch geven een aantal cursisten aan het eind van de dag aan, nog wel meer de verbinding te willen leggen naar hun eigen werk, met name binnen de overheid.
CursusScrumProjectTeamWork_3
Om het geleerde van de eerste dag in praktijk te brengen, starten we met het “ZOO” project van Lego. We gaan eerst de hele product backlog inschatten.
CursusScrumProjectTeamWork_4
Tussendoor doen we de BallPointGame, eens zien hoe zelf-organiserend deze groep is.
In ronde 3 hebben we al aardig wat verbeteringen te pakken. Daar waar in de eerste ronde slechts 21 ballen terug in de zak kwamen, was dat in ronde 3 al 145.
CursusScrumProjectTeamWork_5
Na het schatten en de sprintplanning, gaan de 3 teams aan de slag met sprint 1. Ze komen een heel eind, maar de toegangspoort krijgt niemand af in 10 min. Op naar sprint 2 op dag 2.
CursusScrumProjectTeamWork_6